Aanschaf van een hond is niet voor even maar voor een heel Honden Leven !!!


Het klinkt misschien cliché maar het moet toch gezegd:”bezint eer ge begint”. In opvangs en Asiels zitten genoeg afgedankte honden.
Voor de aanschaf van een pup/Hond is het belangrijk van te voren over een aantal zaken goed na te denken.
Nemen we een pup of een hond uit het asiel/Opvang?
Nemen we een rashond of een kruising?
We hebben nu nog tijd, maar over 10 jaar ook?
Op welke kosten moet ik rekenen? Denk aan kosten voor voeding, speeltjes, opvang en dierenartskosten.
En als we niet ruim bij kas zitten kunnen we ons dan niet beter verzekeren tegen onvoorziene uitgaven?
Verdiep u in het type hond wat u wilt aanschaffen en denk er goed over na of dit bij uw levenstijl past.
Hoe vind ik een betrouwbaar adres voor een pup/Hond?

Pas op voor Brood fokkers, Puppy Farms ,opvangs die altijd moeders met pups of juist een nest pups zonder moeder hebben wees gewaarschuwd Laat u niet in met dat soort Handelaren.

Gezond verstand laten werken bij bezoek aan een adres.
Als u een adres op internet vindt, even verder te zoeken naar de ervaringen met deze aanbieder.
In een aantal gevallen worden pups van puppiefarms aangeboden via families. Goed doorvragen en telefoonnummer/aanbieder checken of deze vaker voorkomt op internet.
In ieder geval de moeder mogen zien.
Niet trappen in vage contracten ,Kijk goed naar de voorwaarden en de garantie maar ook of u eigenaar bent van de hond als u deze koopt”.
Letten op de gezondheidskenmerken zoals hieronder vermeld.
Kiest u voor een ras dan zijn via de site van de raad van beheer de verschillende rasverenigingen te benaderen voor betrouwbare adressen:

Waar moet ik op letten bij aanschaf van een pup/Hond?

Let op waar u uw pup/hond koopt. Zielige pups in een smerig achteraf schuurtje zullen uw hart breken en vertederen maar wanneer u zo’n pup toch koopt houdt u ook deze “broodfok” in stand. Vraag of u de moeder mag zien. Er bestaan veel “opkopers” van nesten pups. Wanneer u daar een pup vandaan haalt weet u nooit wat u precies koopt.

Het beste kiest u de pup die zich vriendelijk gedraagt en niet bijterig is. Het is absoluut niet erg wanneer een pup eerst even de kat uit de boom kijkt en zich wat later bij u meldt. Pups die zich nu al erg dominant en erg zeker gedragen hebben wat meer potentie om agressie te ontwikkelen. Pups die nu al erg bang zijn hebben meer potentie zeer aanhankelijk te zijn of zich te ontwikkelen tot angstbijters.

Verder heeft een gezonde pup / Hond :

Schone oren zonder korsten en overmatig veel zwarte oorsmeer.
Een mooi aansluitend gebit. Een over- of onderbeet is een schoonheidsfoutje maar kan ook problemen geven met het eten als dit in een erge mate het geval is.
Heldere schone ogen zonder uitvloeiing.
Een schone neus zonder uitvloeiing.
Een schone aangesloten glanzende vacht zonder overmatige schilfering of kale plekken
Een schone achterhand, een achterhand met korsten kan een aanwijzing zijn voor diarree.
Magere pups met bolle buiken hebben vaak veel wormen.
Een Jonge hond moet helder en alert zijn en vrolijk naar de bezoeker
Vraag naar zijn Paspoort en bekijk of hij of zij netjes geent en gechipt is.

U heeft de pup in huis, wat nu?
Geef uw nieuwe familielid direct een eigen plekje in de vorm van een bench of een fijne mand
De eerste dagen is het goed hetzelfde voer te geven als de fokker of de opvang/Asiel waar de hond vandaan komt. Wilt u van voeder wisselen dan kunt u dat het beste geleidelijk doen door het voer door elkaar te mengen.
Maak uw huis puppy-proof. Pups vinden het heerlijk om te kauwen, dus u kan er maar beter voor zorgen dat de kabels ed buiten bereik liggen.
Pups vinden hondenspeeltjes fantastisch, zorgt u er wel voor dat u speeltjes uitzoekt waar ze zich niet in kunnen verslikken.
Of het een Pups is of een iets oudere hond geef hem de eerste dagen voldoende rust zodat hij rustig kan wennen aan zijn nieuwe thuis en nieuwe mensen.
Door de stress kan het zijn dat de hond zijn behoefte ophoud tot hij weet waar hij mag plassen en poepen ook kan het zijn dat een hond even onzindelijk is maar dit komt goed binnen een paar dagen.
Het is best heftig voor een hond om te verhuizen dus geef hem of haar daar ook de tijd voor het duurt zeker een aantal weken voor de hond echt gewend is aan zijn nieuwe leef omgeving.

Als u een hond opneemt in uw gezin , Geweldig maar Geef niet op als het even moeilijk is of dat u het gevoel hebt dat u de grip kwijt bent of dat u het eigenlijk maar een last vind ! het ligt niet aan de hond maar aan u !!  u bent ergens aan begonnen en u heeft er goed over nagedacht TOCH ,een kind dump je ook niet zomaar weer als het toch een lastig kind blijkt te zijn. Ook al denkt u het allemaal te weten ga op honden cursus ga een training volgen gelijk als u de hond in huis haalt regel een honden school bij u in de buurt en leer hoe u de hond op kunt voeden. wees een leider en zorg dat u hond veilig is bij u zorg dat hij u als het belangrijkste ziet in zijn leven.  rust, regelmaat en orde in elke situatie , laat u begeleiden door een ervaren trainer volg Puppy cursus, Jonge Honden cursus en een gevorderde cursus en u heeft de basis gelegt voor een goed gehoorzame hond waar u jaren plezier mee zult beleven.

Vragen stel ze gerust
monique@hondenopvang-allround.nl