Clickertraining:
 
  Een "clicker" is een plastic blokje of staafje waarin een reepje metaal zit of een druk knopje. Wanneer je met je duim op dit "reepje/Knopje" drukt, klinkt er een metalen "click" (geluid). Bij clickertraining wordt aan de hond geleerd dat het geluid van de clicker betekent dat hij een beloning heeft verdiend. U maakt aan uw hond duidelijk welk gedrag u hem wilt leren, door te "clicken" precies op het moment dat de hond het door u gewenste gedrag vertoont. Omdat de hond geleerd heeft het geluid van de clicker te associĆ«ren met een verdiende beloning, zal hij gedrag waarvoor u click steeds vaker gaan herhalen.
  
  Wat zijn nu de voordelen van clickertraining? Wanneer u een hond een bepaald gedrag wilt leren, bijvoorbeeld dat hij moet gaan zitten als u ZIT zegt, dan zijn daarvoor in principe twee methodes mogelijk:
  
  1. Leer de hond de Clicker ,
   Altijd eerst klikken, dan pas belonen
  Bij deze manier van trainen hoef je je hond niet te lokken met lekkers. Met de klik vertel jij je hond welk gedrag jij goed vindt. Door de klik weet hij dat hij iets goeds heeft gedaan. En hij weet dat hem nu iets opleveren gaat : je geeft hem bijvoorbeeld een brokje/ gooit een bal weg/prijst hem de hemel in met je stem, Wat je hond doet op het moment dat hij zijn beloning krijgt, is niet belangrijk. Wel is het belangrijk dat je pas nadat je hebt geklikt met het voertje naar de mond van je hond gaat en het aan hem geeft/Met je bal richting de hond buigt en weg gooit zodat hij de link met de beloning en clicker legt. Het gaat bij het trainen om het moment van de klik, niet om wat erna gebeurt. Daarom betekent klik tegelijk 'einde oefening'. Na het geven van de beloning kun je natuurlijk direct verder met de training!
  Click maar 1 keer voor goed uit gevoerd gedrag. de timing van de klik is cruciaal; het moment waarop jij klikt, vertelt jouw hond precies wat jou aanstond. Als je meerdere keren achter elkaar klikt, kan hij niet bepalen welke klik nu precies de boodschap overbrengt. Hij zal dus ook niet zijn gedrag kunnen verbeteren. Bovendien kan het zijn dat je hond alleen nog maar voor meervoudige kliks gaat werken.
  Voor uitzonderlijk gedrag kun je wel een jackpot geven: een superbeloning.
  Ga altijd trainen als de hond nog niet gegeten heeft zodat hij graag wil werken voor zijn beloning een hond met een volle maag heeft weinig interesse en is niet goed mee te werken.
  
  2. De clickermethode, gebaseerd op het markeren en belonen van gewenst gedrag.
  
  Wanneer u volgens de clickertrainingsmethode uw hond het commando ZIT wilt aanleren, dan gaat dat als volgt. U heeft de clicker en een beloning in uw hand (u heeft uw hond de betekenis van de clicker inmiddels geleerd). De meeste honden zijn bij het zien van een beloning in uw hand uit zichzelf geneigd om, al dan niet na een tijdje, voor u te gaan zitten. Doet uw hond dat niet dan helpt u hem daarbij een handje door het lekkers boven zijn neus te houden en het dan langzaam schuin omhoog/naar achteren te bewegen. Zodra de hond zit, "clickt" u en geeft u de hond daarna zijn beloning. Razendsnel zal uw hond leren dat gaan zitten hem een beloning oplevert.
  
  De hond leert op deze manier dat er leuke dingen gebeuren als u hem iets wilt leren. Hij neemt actief deel aan het leerproces door zelf uit te vinden wat u van hem verwacht (door deze actieve houding leert hij sneller en onthoudt hij beter). Deze manier van leren sluit aan bij hoe een hond zichzelf gedrag aanleert, namelijk door actief dingen uit te proberen en gedrag dat succes heeft te herhalen. Deze positieve motivatie is er ook wanneer de hond niet is aangelijnd. De clicker en het belonen met lekkers worden overigens alleen gebruikt om nieuw gedrag aan te leren. Wanneer de hond de oefening eenmaal kent, worden het gebruik van de clicker en het belonen met lekkers weer afgebouwd.
  
  Clickertraining is een manier van trainen die geschikt is voor alle honden (en ook voor andere dieren). Wanneer de hond eenmaal heeft ontdekt dat hij er zelf voor kan zorgen dat hij wordt beloond, zal hij steeds opnieuw proberen om juist dat te doen wat de baas van hem wil. Zo leert de hond zichzelf het gedrag aan dat de baas wil dat de hond leert. En dat gedrag kan van alles zijn, van zitten en liggen tot niet trekken aan de lijn, volgen, niet opspringen, hierkomen of naar zijn plaats gaan!
  Ik zelf werk niet altijd met de clicker omdat ik mijn stem en brokjes altijd bij me heb en de clicker vergeet ik regelmatig dus ik train zelf met mijn stem. brokje en lichaamstaal met de hond. Dingen die ik niet aangeleerd krijg of moeilijk aangeleerd die leer ik ze aan met de clicker omdat het dan net weer even iets anders voor de hond is en het op die manier weer sneller oppakt. een ieder doet het op zijn eigen manier en zo moet het ook het moet bij je passen elke manier is de goede als het maar vanuit een positieve manier gebeurd,
  Er zijn diverse boeken te koop en heel leerzaam. Of sluit je aan bij een club die traint met de clicker.