Waarom Honden Bijten           En wat kan u eraan doen

 Alle honden bijten of happen wel eens door hun grote enthousiasme, bijvoorbeeld tijdens spelletjes. Vooral puppies vinden het heerlijk om hun tanden te zetten in vrijwel alles wat ze tegen komen. Dit bijtgedrag is heel normaal en heeft verder geen reden tot zorg.

Als een hond vaker mensen of andere honden bijt of naar ze hapt zonder directe aanleiding, is er wel een probleem. Een probleem dat snel moet worden aangepakt.

Het is belangrijk dat het bijtprobleem direct wordt aangepakt, omdat dergelijk gedrag van uw hond voor grote problemen kan zorgen. Stel dat uw hond een kind zou bijten, dan kan dat een veroordeling voor u betekenen en de doodstraf voor uw hond.

Om problemen met bijten op te lossen is het belangrijk eerst de reden(en) voor het agressieve gedrag te achterhalen.

Honden bijten om verschillende redenen, waaronder de volgende:

-          Angst;

-          Irritatie en enthousiasme (bijvoorbeeld als uw hond gepest is door    kinderen);

-          Agressie;

-          Jaloezie door concurreren over eten, territorium of aandacht;

-          Pijn en ziekte, zoals Artritis (Als u vermoedt dat dit het geval is, ga dan onmiddellijk met uw hond naar de dierenarts).

Angst bijten is wanneer een hond zo angstig is dat hij uithaalt door te bijten naar wat die angst veroorzaakt. Honden met dit probleem zijn meestal slecht behandeld, of van nature timide en verlegen honden.

Wat de reden ook is, als u genoeg aandacht en geduld heeft kunnen honden in de meeste gevallen succesvol geleerd worden om niet te bijten.

Een hond straffen die uit angst bijt is geen goed idee, aangezien de straf dingen alleen maar erger maakt door zijn angst te vergroten. Het kan maanden, of zelfs jaren duren voordat een hond die slecht behandeld is hier overheen kan komen. Let erop dat uw hond niet wordt blootgesteld aan de hoofdoorzaak van zijn angst. Als hij bijvoorbeeld door kinderen zwaar gepest is, dan kan hij voor altijd een diepgeworteld wantrouwen tegen ze koesteren.

Sommige van de rehabilitatiemethoden die goed werken zijn:

-          Probeer uw hond te voeren terwijl u zijn bak op uw schoot heeft. Plaats uw hand dichtbij de bak, probeer uw hond niet aan te raken, maar praat rustig tegen hem.

-          Blijf rustig bij hem zitten en praat rustig tegen hem, zonder dichter bij hem te komen. Probeer zijn vertrouwen te winnen door het bewegen van een hondenstaart na te doen door uw vingers op dezelfde manier tegen uw been te bewegen.

-          Als hij specifieke angsten heeft, probeer hem dan geleidelijk weer kennis te laten maken met het object of de situatie die de angst veroorzaakt. Als hij bijvoorbeeld bang is voor mensen, laat dan wat hondenliefhebbers naar uw aangelijnde hond komen zonder dat ze hem proberen aan te raken. Zodra zijn vertrouwen sterker is geworden kunt u de periode dat hij bij andere mensen is langer maken en beginnen met hem aan te raken.

-          Een muilkorf gebruiken is een goed idee als u niet zeker weet hoe uw hond reageert in een bepaalde situatie en zeker als er kinderen bij die situatie betrokken zijn. Er kan wat tijd overheen gaan voordat uw hond gewend is om er een te dragen, zorg dat de muilkorf die u gebruikt hem in staat stelt om normaal te ademen en te kunnen drinken.

Als geen van deze methoden uw hond ervan weerhouden om te bijten, dan zou u contact moeten opnemen met een professionele hondenspecialist