Onmisbaar voor een goede baas/hond verhouding.


Spelen is uitermate belangrijk. Het versterkt de band tussen baas en hond en het is goed voor mens en dier. Let er wel op: je moet het spel beginnen en eindigen (rangorde bevestigen). Er zijn verschillende manieren om met je hond te spelen. Je kunt met hem stoeien of rennen, maar ook een aantal spelletjes met hem doen zoals apporteren, sjorren, zoeken en vangen. Niet alle spelletjes zijn even geschikt voor puppies. 
 

Honden spelen altijd met een bepaald doel: dat is bijvoorbeeld oefenen voor de jacht, kijken wie er de sterkste, snelste of misschien wel de slimste is, maar ook de rangorde wordt mede bepaald door "spelletjes".  

De puppen in een nest leren door elkaar te bijten, hoe hard ze kunnen bijten zonder de ander echt te verwonden. Dus als de ander "piept" weet de pup dat de grens bereikt is.

Spelen met de hond is niet alleen leuk, het is ook noodzakelijk voor de hond om uit te vinden waar de grens ligt bij de mens. Een mensenhuid kan veel minder hebben dan een hondenhuid. Je hond zal dus meestal in het begin veel te hard bijten omdat hij dat gewend was bij zijn broertjes en zusjes. Als dit het geval is kun je het beste reageren op de manier die hij al begrijpt: "au" zeggen op een hoge "piep"toon en ook direct stoppen met spelen en de hond enige tijd negeren. (niet boos, niet namopperen, gewoon een pleister er op, volgende keer beter). De pret is over.

Wees voorzichtig met trekspelletjes met een jonge hond zolang die zijn tandjes aan het wisselen is!

 
Maak geen agressie bij je hond wakker! 
Meet je niet met je hond. Uiteindelijk zal jij verliezen.

Regels voor het spelen met de hond zijn:

   

 • De baas begint, maar eindigt het spel ook. (Niet wachten tot de hond niet meer wil, dan ben je te laat).

 • De baas bepaalt waarmee gespeeld wordt.

 • De baas moet een goede inschatting maken van hoe ruw er gespeeld wordt. Sommige honden gaan echt "over de rooie" en zijn niet makkelijk te stoppen. Andere moet je juist een beetje opjutten.

 • Gaat de hond onverhoopt met het speeltje er vandoor, ren er dan niet achteraan (tenzij je Olympisch Goud op de 100 m met hindernissen hebt gewonnen), maar loop de andere kant op en doe net of je helemaal niet meer ge├»nteresseerd bent in het spelletje. De volgende keer de hond aan de riem of langere lijn zodat dat niet meer kan gebeuren.

 • Bij trekspelletjes moet je er voor zorgen dat je achteruit loopt, de hond komt naar je toe en hij moet vier poten op de grond houden. Je ziet vaak dat mensen het speeltje recht omhoog trekken, waarbij de hond op de achterpoten gaat staan. Op die manier geef je de hond de gelegenheid zich groot te maken en hij zou wel eens kunnen denken dat 'ie daardoor op zijn minst net zo hoog in rang is als de baas (of hoger). Doe deze spelletjes nooit op en gladde ondergrond.

 • Apporteren is een leuk en leerzaam spelletje. Voorkom echter in begin zoveel mogelijk dat een pup vol "op de rem moet ". Dit is slecht voor zijn gewrichten. Dus balletje zachtjes wegrollen. Voor apporteren is een tennisbal heel geschikt. Gebruik nooit een te kleine bal. Altijd op tijd ophouden.

 • Als een hond moeite heeft met het loslaten van "de buit", kun je met een nog leuker speeltje te voorschijn komen en ruilen. Probeer niet met alle geweld het speeltje af te pakken, dit heeft meestal een averechtse uitwerking.

  Na dit gebeuren meteen stoppen met spelen. 

 • Honden daarentegen die erg onzeker zijn kunnen zelfverzekerder worden door ze regelmatig een (trek)spelletje te laten winnen. Maar ook hier geldt: de laatste is voor de baas

 • Na het spelen wordt het "gewonnen" speeltje opgeborgen. Dit speeltje is alleen van de baas en die bepaalt wanneer hij het even wil delen met de hond! Op die manier blijft dit speeltje interessant voor de hond.

 • Zorg ervoor dat je altijd het laatste spelletje wint. Honden die wel een tikje hoger op de rangorde ladder willen klimmen mogen zelden winnen.

   

Speel niet met stokken!  Er zijn al heel veel honden die zo'n stok in hun keelgat hebben gekregen. 
Zeer gevaarlijk...dus niet doen!