Voeding:

Wat ik ooit leerde van mijn Oma is dat je een hond moet voeren op het zicht dus met je ogen, Daar heeft ze gelijk in gehad al die jaren want geen hond is zoals op de verpakking beschreven staat.

Waarmee ik bedoel, let op dat hij/zij niet te dik wordt, maar ook niet te mager. Je kunt dit controleren door met beide handen langs de zijkant van je hondje te aaien, en als je de ribbetjes goed ( niet té goed, dus geen wasbord ) kunt voelen is je hondje niet te zwaar. Heeft je hond ( Met een goed lichaamsgewicht ) een bijzonder drukke dag gehad en is dus meer als normaal buiten geweest kan men hem/haar best wat extra's geven. Als wij als mens lichamelijk goed bezig zijn geweest hebben wij ook meer trek.

Er zijn zoveel goede topmerken hondenvoeder in de handel. Prima voer waar honden het goed op doen. Ga je na verloop van tijd toch eens een ander merk hondenvoer voor de hond nemen. Altijd het oude en het nieuwe voer even mengen, zodat de maag van de hond aan het nieuwe voer kan wennen.

Er is speciaal puppy voer in de handel. U kunt er vanuit gaan dat voedsel van de grote fabrikanten alles bevat wat uw pup nodig heeft. Geef dit puppy voer tot een half of een jaar leeftijd, daarna kunt u overstappen op compleet voer voor volwassen honden. Sommige merken hebben als tussenfase een juniorvoer. Het geven van extra kalk aan jonge opgroeiende honden kan schade veroorzaken aan de gewrichten, U doet hier meer fout dan goed mee!  Niet doen!

Tot de pup drie maanden oud is kunt u het best vier maal per dag voeren. Dan tot de leeftijd van een jaar drie maal daags voeren. Is de hond een jaar oud, dan is twee maal daags voeren voldoende.

En dan nog even dit! 
Denk maar niet dat je goed voor je hond bent als je hem/haar moddervet voert.
Je verkort hiermee alleen het leven van je zo geliefde hond.  

Een middelgrote hond en zeker een grote hond kun je het best op een standaard eten geven, dit i.v.m. maagkanteling.(maagtorsie) Een hond die diep moet bukken voor z'n eten, vervolgens als hij/zij rechtop gaat staan valt dat eten met een plof in zijn/haar maag waardoor deze kan kantelen. Het is vaak dodelijk dus let erop dat je hondje ook niet te gulzig eet, e.v.t. kun je dan de bak even wegpakken en even later weer geven zodat niet het hele voer ineens in zijn/haar maag(je) valt.

 

Uw hond heeft u een hoop te zeggen.

De reuzendrol.
Een grote hoeveelheid ontlasting of meer dan tweemaal per dag "uit den broek" duidt op te veel voer met een te lage calorische waarde en een onvoldoende vertering van dit voer.

 

 

De dunne.
Voedingsoorzaken van diarree kunnen zijn: te veel voer, te veel verschillende soorten voer op een dag, bijvoeren met extraatjes of te acuut overstappen op een nieuwe voersoort. Ook koud water drinken of sneeuw eten kunnen oorzaken zijn.

 

 

De volkoren drol.
Lichtbruine tot geelachtige poep wijst erop dat de hond voer krijgt waarin te veel granen zitten. Het voer is niet in balans. Maar ook bij een goed light voer zal de drol iets lichter van kleur zijn dan de ideale drol.

 

 

De vette drol.
Bij voer waarin verkeerde vetten zijn verwerkt produceert de hond een bijna witte, kleiachtige drol. Prins gebruikt in haar voer alleen consumptie vetten van hoge kwaliteit waardoor deze drollen worden voorkomen.

 

 

De keuteldrol.
Harde poep duidt op te veel ruwe celstof in het voer. Deze celstof onttrekt vocht aan de spijsbrij waardoor de ontlasting harder wordt en tot verstopping kan leiden. Het advies is dan voer met een lager percentage ruwe celstof.

 

 

De spuitpoep.
Extreme diarree in de vorm van echte spuitpoep hoeft niet altijd een voedingsoorzaak te hebben. Een ontsteking of bacteriële infectie kunnen ook oorzaken zijn. Even langs de dierenarts dus...... 

 

 

De ideale drol.                                                                 
Een compacte mooie donkere drol die vaak afbreekt bij het "neervallen". 
Een gezonde drol van een hond die een goed voer krijgt  en niet
wordt bijgevoerd. Chapeau!

Een goede brok bevat geen
 
Overdaad aan koolhydratenHonden en katten hebben geen koolhydraten nodig. Een overdaad zorgt vaak voor problemen. Meer dan 40% koolhydraten vind ik veel. Je kunt het percentage koolhydraten berekenen door de percentages eiwit, vet, as en vocht van 100 af te trekken.
Synthetische antioxidanten en conserveermiddelenDe volgende chemische antioxidanten worden in brokken gebruikt en hebben vervelende bijwerkingen: Bha (E320), bht (E321) , propylgallaat (E310) en ethoxyquin (E324. Helaas hoeft het niet op de verpakking te staan.
MsgHeeft veel vervelende bijwerkingen en honden kunnen hier overgevoelig voor zijn. Het kan zitten in onder andere: gehydroliseerde eiwitten, gistextract, chicken digest. Als het los wordt toegevoegd heet het mononatriumglutamaat of msg. Zie ook het artikel "MSG in brokken"
GlutenGluten zijn het eiwitgehalte van granen, er zijn twee soorten eiwit in granen en het meest belastend zijn de gliadinegluten. Als een product 'glutenvrij' is, wordt eigenlijk bedoeld dat het geen gliadine-gluten bevat. Tarwe bevat heel veel van deze gluten, andere glutenhoudende granen zijn gerst, spelt, rogge. 
Plantaardige vettenDeze zijn lastiger voor het carnivoren-lichaam om bruikbaar te maken voor het lichaam. Bovendien kunnen bij de verwerking van plantaardige vetten transvetten ontstaan, die erg ongezond zijn.
MenadionMenadion, oftewel vitamine K3, is de synthetische vorm van vitamine K, die een slechte invloed op de gezondheid kan hebben.
Kunstmatige kleur-, geur- en/of smaakstoffen
Niet nodig en 
niet gezond.
BijproductenNiet alle bijproducten zijn slecht, maar als er enkel 'plantaardige en/of dierlijke bijproducten' staat weet je niet wat deze producten zijn en kun je er niet vanuit gaan dat het van goede kwaliteit is. Bijproducten zijn over het algemeen reststoffen uit de humane voedingsindustrie of restproducten uit de vleeswerkerkingsindustrie. Voorbeelden: tarwegluten, maisgluten, sojaschroot, kippenveren.
SojaEen slechte eiwitbron voor honden en katten, zorgt vaak voor het ontstaan van voedingsallergie en hebben een slechte invloed op de gezondheid.
MelkproductenKan lactose bevatten, wat niet verteerd kan worden door honden en katten. Het eiwit caseine uit melk zorgt vaak voor problemen. 
SuikerSuiker zorgt voor een stijging van het bloedsuikerspiegel en onttrekt het lichaam van vitamines en mineralen doordat voor de verwerking van suiker voedingsstoffen nodig zijn.