Een Hond uit het buitenland of een bange hond: Dit heb je nodig ook al lijkt het onzin

Veiligheids tuig / Dubbel aangelijnd
Een hond die net aankomt met het vliegtuig of per auto is in de stress van de reis en niet wetende  wat er allemaal gaat gebeuren dus zodra hij de kans krijgt kan het zijn dat hij op de vlucht gaat en zich los trekt van zijn halsband en ben je de  hond gelijk kwijtDUS  veiligheid de eerste stap die je moet zetten. een tuig om en een halsband die niet over de oren kan als hij zich eruit wil trekken. aan beiden doe je een lijn mocht  1 lijn uit je handen getrokken worden dan heb je de andere nog vast in je andere hand zo raak je hond niet kwijt bij sommige honden dien je dit zelfs een paar weken/ maanden te doen , een hond die ontsnapt rent blind weg en raakt in overlevingmodes en laat zich niet makkelijk pakken en met alle gevolgen van dien worden er veel honden dood terug gevonden. dus wees voorzichtig en allert en zorg voor een Veiligheids tuig en halsband die niet te los zit.


Verwacht in het begin nog niets
 
De aankomst van een hond uit het buitenland: hoe het vaak gaat

Als je hond in Nederland aankomt dan heeft hij in korte tijd heel veel meegemaakt geen ernstige dingen maar wel dingen die hij moet verwerken. Hij is meestal bij de dierenarts geweest voor gezondheidscontrole of voor castratie/sterilisatie, waarna hij één of meerdere nachten heeft doorgebracht op een opvangadres. Op de dag van vertrek maakt hij een autorit van een uur tot 2 uur naar het vliegveld, worden ingecheckt en naar Nederland of Belgie gevlogen. Van daaruit wordt hij met de auto naar het adres gereden waar hij door jou wordt opgehaald.
Of ze komen met een georganiseerd wegtransport waardoor ze ook lang onderweg zijn , ondertussen worden ze wel goed verzorgd tijdens de reis maar het zijn allemaal indrukken die verwerkt moeten worden.
 
Jij als nieuwe baas wacht al een paar weken vol spanning op zijn komst en eindelijk is dan de dag aangebroken dat je je hond mag gaan halen. De honden komen aan in benches. Misschien wil jouw hond graag uit de bench, waar hij al zo’n 12 uur in heeft gezeten. Of misschien vindt hij alles maar niets en blijft hij zo ver mogelijk achterin hun bench zitten om zo veel mogelijk de drukte te vermijden. Je hond is nu weer in een onbekende omgeving, ziet veel vreemde mensen en gaat tenslotte weer in de auto met jou mee naar een voor hem vreemd huis.
 
In huis krijgt je hond een eigen bench, mand of kleed. Je hond wordt geknuffeld en geaaid door voor hem vreemde mensen, er wordt vrolijk tegen hem gesproken. Logisch, want iedereen is dolblij dat "zijn" hondje eindelijk thuis is.
 
Je kunt je voorstellen dat dit zeer ingrijpende gebeurtenissen zijn voor een hond. Daarbij is het leven in het asiel ook vaak zwaar voor de hond geweest. Je hond heeft dan ook tijd nodig om bij te komen, te herstellen en zich aan te passen aan zijn nieuwe omgeving en aan jou. Dit kan zeker wel een paar weken duren. Sommige honden hebben zelfs nog nooit in een huis gewoond.
 
 
Gun je hond tijd

Als je een pup neemt, dan groei je in het geheel mee. Meestal ben je meteen verliefd op zo’n klein, nog blanco beestje. Als je een al wat oudere hond in huis krijgt, dan heb je ook te maken met een al gevormd eigen karakter en eigen streken. Je moet leren van deze hond te houden en je moet leren hoe hij in elkaar zit.
 
Bij een pup stop je vanaf dag 1 alles van jezelf erin. De pup is helemaal afhankelijk van jou. Jij bent zijn veilige haven en omdat het nog een onbeschreven blad is neemt hij dat ook zonder problemen aan. Een oudere hond die uit een asiel komt heeft geleerd dat hij voor zichzelf moet zorgen en in het ergste geval heeft hij geleerd geen vertrouwen te hebben in de mens.
 
Je moet bij een oudere hond dus langzaamaan zijn vertrouwen gaan winnen. Een pup kun je zien als een leeg vat. Daar gooi je zelf van alles in en dat blijft hangen en op de bodem liggen. Een pup is een vat met een brede onderkant, een vaas. Hoe voller je hem stopt, hoe stabieler hij gaat staan.
 
Bij een oudere hond is er datzelfde vat en dat vat was al enigszins stabiel door wat hij er in het buitenland in gestopt kreeg. Maar toen hij naar Nederland kwam is dat vat voor de helft leeggegooid.  Daarnaast haal jij het leeg en probeer je het te vullen met je eigen gewoonten en regels.
 
Wat al in het vat zat gaat zich vermengen met wat jij erbij stopt en jij roert continu in dat vat. En wat gebeurt er met een vat waar je in roert en wat niet stabiel staat? Dat gaat schommelen. En dat schommelen voelt de hond heel erg en hij probeert het vat weer stil te krijgen door maar wat te doen en te kijken of het werkt.
 
Hoe consequenter je in deze fase optreedt, hoe betrouwbaarder jij wordt. Met andere woorden: hoe stiller je het vat legt, hoe rustiger de hond wordt. En als dan alles wat in het vat zat toen hij hier kwam er uit is en jij het vat hebt gevuld met je eigen gevoelens, regels enzovoort, dan wordt dat vat op een gegeven moment ook weer stil gelegd. Als hij weet waar hij aan toe is en hij hoeft zich geen zorgen meer te maken over jullie gezin en hij erop kan vertrouwen dat jullie alles voor hem regelen, dan heb je de hond die je graag wilt hebben.
 
Gun je hond tijd, doe stapje voor stapje. Neem nog een half jaar om alles op de rit te krijgen. Geef hem vertrouwen door hem veel dingen te laten doen die hij kan en hem daarvoor complimentjes te geven. Neem eens de tijd om uitgebreid te knuffelen. Laat hem zien dat je te vertrouwen bent en dat hij niet op zijn hoede hoeft te zijn voor jou. En heb er bovenal vertrouwen in dat het allemaal goed komt met jouw hond.
 
 
Rust en stabiliteit in de eerste weken Echt heel belangrijk:

Verwacht in het begin nog helemaal niets van je hond. De ene hond zal zich sneller herstellen en aanpassen dan de andere hond, maar doe het de eerste weken rustig aan.
In het begin hoeft hij nog niet naar zijn naam te luisteren of commando’s te leren. Bouw alles langzaam op.
 
Geef je hond de eerste weken heel veel rust om zijn indrukken te verwerken. Zet de mand of (bij voorkeur) de bench in een prikkelarme omgeving. Bijvoorbeeld in de woonkamer naast de bank in een hoek, zodat de hond wel kan zien wat er gebeurt, maar niet direct in de drukte staat.
Laat de hond heel regelmatig slapen, of in ieder geval tot rust komen in de bench. Neem in dat geval in het begin zelf ook regelmatig een time out, pak een boek of een tijdschrift en nestel je naast de bench. Dit geeft de hond een veilig en vertrouwd gevoel en daardoor kan hij ook rustig gaan liggen. Doe dit in ieder geval in de eerste paar dagen. Ga vervolgens af en toe eens een poosje weg bij de bench en kom weer terug en ga zitten. Zo geef je je hond de zekerheid dat je hem niet vergeet. Zie ook ons infoblad over benchtraining.
 
Laat de eerste twee weken niet al te veel visite komen die je nieuwe hond willen komen bekijken. Dit geldt ook voor drukke kinderen en andere honden. Geef je hond rust. Na die twee weken kun je langzaam gaan beginnen om je hond  te wennen aan het leven van alle dag.
 
Binnen ongeveer 8 weken kun je zijn op het niveau dat ook voor een "normale" hond geldt. Dan kun je langzaam aan gaan beginnen met kleine stukjes training, bijvoorbeeld zit en af. Belangrijk: Leg zeker de eerste weken geen druk op de hond.
 
 
Wees niet bang om langzaam voorwaarts te gaan, wees alleen bang om stil te staan.
 
 
 
Stabiliteit binnen

Voor de duidelijkheid, voor de veiligheid en voor het bevorderen van het hechtingsproces, is het voor je hond in het begin belangrijk dat hij zich niet door het hele huis kan bewegen. Laat hem bij binnenkomst het hele huis onderzoeken, maar beperk daarna zijn bewegingsvrijheid tot 1 hoogstens 2 kamers binnenshuis. Liefst natuurlijk de woonkamer zodat de hond niet het idee heeft dat hij buitengesloten wordt. Daar staat zijn bench met een deken of iets waarop hij kan liggen zodat hij een eigen veilige plaats heeft. Daar krijgt hij zijn eten en daar speelt hij. En er staat een bak vers water die de hele dag ter beschikking is. Zorg er bij voorkeur voor dat dit een ruimte is waar je hond zo weinig mogelijk prikkels krijgt. Dus geen ramen direct naar de straat, geen ruimte waar de visite direct binnen staat, dat soort dingen.
 
Dit zorgt ervoor dat je hond zich binnen snel veilig voelt en dat hij zich kan concentreren op wat er binnen allemaal gebeurt en daar ook aan kan wennen. Als hij ook alles buiten in de gaten moet houden (door het raam) zal zijn wereld waar hij aan moet wennen een stuk groter zijn en zal hij constant nieuwe prikkels krijgen. Hierdoor raakt hij overprikkeld, met als gevolg dat het langer duurt eer hij zich veilig voelt. Hij krijgt te weinig rust om al zijn indrukken te verwerken en hij krijgt geen tijd om goed contact met zijn baasjes te maken, omdat hij constant de omgeving in de gaten moet houden.
 
Als je hond een aantal weken bij je is en hij zoekt je regelmatig op om oogcontact te maken, als hij rustig gaat slapen en dan met name dromen (te zien aan spiertrekkingen tijdens de slaap) in de ruimte waar hij verblijft, dan is hij ontspannen en kun je rustig aan de teugels gaan laten vieren. Hou in de gaten dat hij zich steeds veilig blijft voelen in de ruimte, dus als hij meer ruimte krijgt dat hij dan nog steeds ontspannen blijft slapen, spelen etc.
 
Stabiliteit buiten
 Voor de stabiliteit, veiligheid en geborgenheid van je hond is het ook belangrijk dat je in de eerste weken geen grote stukken met hem gaat lopen en vooral dat je op "bekend" terrein blijft. Een wandeling in de omgeving van het huis is het beste, de eerste weken een prikkelarme wandeling. Iedere keer dezelfde wandeling al doe je dat vijf keer per dag, zodat hij op een gegeven moment ieder grassprietje en ieder zandkorreltje in de omgeving van het huis kent. Een wandeling van 10 minuten per keer is voor de eerste paar weken ruim voldoende. Je hond stopt op dit moment zoveel energie in het verwerken van indrukken, het leren kennen van de omgeving en het leren kennen van de regels in huis. Daar kan hij ruim voldoende zijn energie in kwijt.
 
Pas als hij buiten volledig ontspannen is, geen stress vertoont als hij buiten is en geen geobsedeerd gedrag vertoont voor iets, dan is hij toe aan een grotere wandeling met meer prikkels. Bouw dit langzaam op zodat hij niet overprikkeld raakt. Geef hem thuis steeds de gelegenheid na een wandeling om zijn indrukken te verwerken door hem in de bench te leggen.
Zo bouw je aan een goed gesocialiseerde hond die straks stevig in de maatschappij staat.

 Terug