Dus u wilt gaan fokken? Laat mij u dan eerst wat vertellen over de verantwoordelijkheden en consequenties van een fokker, zodat u voorbereid bent.   Oh, u wilt geen fokker zijn, maar gewoon 1 nestje fokken? Daarmee bent u dus een fokker, bedenk dan wat het allemaal inhoud voordat u nog meer pups  op deze wereld gaat zetten.In de asiels/Opvangs zit het vol met honden van zogenaamde fokkers. Ik zeg niet dat fokken niet goed is, hoe krijgen we anders een ras als een Rottweiler,Bordercollie,Goldenretriever ect . Maar fokken moet over worden gelaten aan de mensen met kennis die ethisch verantwoordelijke besluiten maken en veel over hebben voor het verbeteren van het ras en niet voor het vermeerderen zijn Verbetering dat is de juiste instelling maar dan heeft u kennis nodig.

Fokken houd meer in dan een reu en een teef bijelkaar zetten. De daadwerkelijke dekking is maar een fractie van wat het fokken inhoud. de voorbereiding van een dekking begint maanden, soms jaren van te voren. En nadat het nestje er is bent u als fokker nog jaren verantwoordelijk voor de puppen. Dus voordat u gaat fokken, beantwoord dan voor u zelf deze vragen;

Hoe zit mijn hond in elkaar?

Het eerste wat u moet bedenken is of de 2 honden die u uit heeft gezocht van superieure kwaliteit zijn voor het ras. wat hebben ze het ras te bieden? We zijn allemaal dolblij met onze honden, maar kan je de fouten van je eigen hond zien? Alleen omdat ze titels hebben of zelfs kampioen ergens in zijn betekent niet dat ze geschikt zijn om zich voort te planten. Hoe is hun karakter? Een teef geeft veel van haar karakter mee aan haar pups. Past het karakter bij een Aussie? Ook de vader moet een goed Aussie karakter bezitten. Zijn ze werkwillig, vriendelijk, kunnen ze gemakkelijk ontspannen, hoe zijn ze met andere honden. Ook al is een reu dekreu, dan nog moet hij andere honden kunnen accepteren.

Hoe zit mijn hond genetisch in elkaar?

Als je hond gezond is i.e. vrij van hd, ed, oogziektes wil nog niet zeggen dat het een geschikt fokdier is. wat komt er verder in de familie voor? Veel zaken slaan een generatie over. Denk aan epilepsie, andere oogaandoeningen, auto immuun ziekte enz. Als je 2 dieren met elkaar kruist breng je genen bijelkaar. Het kan voorkomen dat beide ouders dragers zijn van bepaalde aandoeningen en doordat deze genen nu bijelkaar komen er zieke honden voorkomen. Probeer zoveel mogelijk te weten te komen over de laatste 3 generaties.

Waarom wil je fokken?

Wil je een hond net zoals je teef is ?  Dit gebeurt niet. Er is geen hond gelijk. Zelfs niet uit 1 nest, of uit dezelfde combinatie.

Wil je wat extra geld? Stop dan hier. Het fokken van honden levert geen geld op als je het doet zoals het hoort, Verbetering van het ras en in het wel zijn van de hond. Tel maar op; Gezondheids testen van je hond. Het extra eten van je hond tijdens zwangerschap. Het dekgeld van de reu. Kosten van de dierenarts als het mis gaat. Je kan zowel de puppen als de teef verliezen. Kosten voor de pups die niet gezond zijn. Vaccinaties en ontwormen van de moeder en de puppen. Kosten van de stamboom. Vrij nemen van je werk, puppies nemen veel tijd in beslag. Terug kopen van de puppen als de nieuwe eigenaar hem kwijt wil. Als verantwoordelijke fokker neem je altijd je pups terug. Wat gebeurt er als je ze niet allemaal verkoopt? Heb je de tijd en het geld om ze te onderhouden.

Hoe ga je de puppen verkopen?

Er zijn genoeg honden die gewoon huishonden zijn, kijk maar in de asiels of opvangs. Normaal gesproken zitten er in een nest altijd pups die gewoon huishonden zijn, dus waarom zou je daar speciaal voor gaan fokken. Je moet een bepaald doel hebben voor je nest. Fok je werkhonden? Kan je dan je werkhonden garanderen. Onder werkhonden versta ik honden die  verstand hebben van schapen / eenden / koeien drijven. Honden die behendigheid doen, gehoorzaamheid, frisbee enz. hoeven niet speciaal gefokt te worden. Fok je ze voor de show? Weet je dan zeker dat ze zullen presteren in een show. Er zijn genoeg tussenbeide honden te vinden, maar vind maar eens 1 die echt ergens in uitblinkt. Neem de tijd om mensen te interviewen als ze een pup willen kopen.  Jij en de pup en de nieuwe eigenaar hebben er niets aan als het niet klikt. Je wilt ook niet dat jou fokproduct in een asiel terecht komt, daar heb je hem toch niet voor gefokt? Erkende fokkers hebben een naam opgebouwd waar mensen in vertrouwen. Als je maar 1 keer een nestje fokt, hoe weten toekomstige pupeigenaren dan dat alles in orde is? Fokkers doen er alles aan om positief in de markt te blijven, wat ga jij er aan doen?

Kan je de verantwoordelijkheid aan?

Het kan voorkomen dat er in een nest hondjes zitten met teveel wit. Deze hebben kans om blind of doof te zijn. Als je je huiswerk goed hebt gedaan, weet je hoeveel wit er in de lijn zit. Kan je de hondjes met teveel wit inlaten slapen? Ben je bereid geld terug te geven als blijkt dat de hond niet goed is? Kan je het aan om eigenaren af te wijzen, ook al heb je nog pups over? Ga je er eerlijk vooruitkomen dat er 1 van de puppen in het nest niet goed was? Ook als dit pas blijkt na 4 jaar.

Als je na dit hoofdstuk te hebben gelezen en je denkt dat je nog steeds wilt fokken; Succes! Maar bedenk dat er al zoveel honden zijn die dakloos , Baasloos zijn en gewoon een fijn thuis zoeken dus moet je dan wel zomaar een Nestje willen fokken NEE laat het over aan de profs.

Met Honden uit Asiels en Hondenopvangs mag niet gefokt worden, Simpele reden : ook zij waren over, je weet niets van hun voorouders, of erfelijke afwijkingen dus je zal nooit aan betering kunnen doen alleen maar aan vermeerdering en dat moet u toch niet willen.