Nagels

Bij de regelmatige verzorging van de hond hoort ook het knippen van de nagels. De nagels slijten normaal gezien af tot op de juiste lengte behalve wanneer de hond weinig op harde of ruwe ondergrond loopt. De nagels van de voorpoten slijten ook minder vlug af dan de nagels van de achterpoten. Aan de voorpoten raakt de eerste teen of duimnagel de grond niet ( Hubertusklauwen ). Deze klauwen worden gauw te lang, tenzij de hond aan ´nagelbijten´ doet, en verdienen dus meer aandacht. Oudere honden staan soms wat doorgezakt, waardoor de nagels ook minder de bodem raken en daardoor onvoldoende afslijten. Lange nagels , gebroken nagels en nagelbedontsteking zijn veel voorkomende kwalen in een dierenartsenpraktijk. De eigenaar komt met zijn huisdier meestal pas als het dier plotseling begint te manken. Het gaat dan meestal om gebroken nagels, waarbij het afgebroken gedeelte nog aan de rest van de nagel vastzit. Nagels zijn te lang wanneer ze problemen geven in de vorm van ingroeien ( Hubertusklauwen ), blijven haken in het vloerkleed, of wanneer de nagels door hun lengte breken.

                                                                                                                                                          Nagel tang

Een nagel breekt omdat hij te lang is of het afbreken is een gevolg van een ongelukkige stap op een ongelijke ondergrond of door eens gek te doen, waarbij het volle gewicht op één nagel komt. Een ingescheurde nagel is erg pijnlijk voor een dier, net als voor een mens. Het afgebroken stukje dat er eventueel aanbengelt moet verwijderd worden en bloeden wordt zo snel mogelijk gestelpt. Dit kan het beste gedaan worden door een dierenarts omdat soms een lichte verdoving nodig is of op zijn minst een muilbandje. Heeft de hond regelmatig last van gescheurde duimnagels dan kunnen deze nagels operatief verwijderd worden. Preventief wordt dit soms al gedaan bij puppies. Nagelbed ontstekingen komen meer voor bij oudere honden en worden zelden veroorzaakt door trauma, maar meestal door bacteriële of schimmelinfectie. 

 

Nagels knippen kunt u zelf doen als u voorzichtig bent en er voldoende tijd voor neemt. Het roze - rode gebied in de nagel wordt het nagelbed of het leven genoemd. Het bevat bloedvaten en zenuwen. Knip nooit in het leven, het is uiterst gevoelig en de nagel zal hevig bloeden. Een hondennagel is anders gebouwd dan die van ons. De rond gevouwen vorm van de nagel vraagt om een speciale kniptang (guillotinetype). Als we een gewone kniptang gebruiken duwt dit de nagel plat zodanig dat de druk doorloopt tot in het leven en daar een flinke pijnscheut zal veroorzaken.

honden hebben witte of zwarte nagels. Bij doorzichtige of witte nagels kunt u het grootste deel van het leven zien, maar het nagelbed wordt naar de punt toe smaller en daarmee moet u rekening houden. Bij honden met zwarte nagels is het soms moeilijk te zien hoever het leven gaat. Vooral bij oudere honden met een slechte voetstand strekt het levenvaak verder dan verwacht.

Zoals u ziet is nagels knippen niet zo simpel. Laat  een dierenarts dit doen, zovoorkom je infecties bij verkeerd knippen een dierenarts weet wat hij doet en heeft middelen om bloeden te stoppen.